Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Co zrobić z mięsa z udek kurczaka? Oddziel mięso od kości i przygotuj burgery albo orientalne danie. Rodzina ustawi się w kolejce

Redakcja
Mięso z udek możemy oddzielić od kości i podać w sosie słodko-kwaśnym z ryżem i warzywami
Mięso z udek możemy oddzielić od kości i podać w sosie słodko-kwaśnym z ryżem i warzywami 123rf/vaaseenaa/zdjęcie ilustracyjne
Lubisz mięso z udek kurczaka, ale nie wiesz, co z niego przyrządzić? Nie musisz w kółko jeść nudnych pieczonych udek. Wypróbuj nasze pomysły na pyszne obiady. Przygotuj wyśmienite burgery z szarpanym mięsem albo mięso z udek w sosie słodko-kwaśnym. Obie potrawy są proste do zrobienia i zasmakują całej rodzinie.

W skrócie

Mięso z udka kurczaka jest delikatne i bardzo smaczne. Najczęściej przygotowujemy po prostu pieczone pałki z kurczaka, ale to nie jedyna opcja. Mięso z udka kurczaka po upieczeniu łatwo odchodzi od kości, więc można je przyrządzać na inne sposoby. Dziś mam dla ciebie dwa przepisy na taki pożywny i pyszny posiłek. Pierwszy z nich to mięso z udek kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Podpowiem ci, jak w łatwy sposób przygotować domowy sos słodko-kwaśny. Do takiego dania wystarczy podać ryż i pyszny posiłek gotowy.

Inspiracją dla drugiego przepisu był klasyczny burger z szarpaną wieprzowiną. Oczywiście zamieniamy wieprzowinę na delikatne mięso z udka kurczaka i mamy równie pysznego burgera. Polecam do niego domową sałatkę coleslaw. Wypróbuj oba przepisy na mięso z udek kurczaka i podaj rodzinie wyśmienity obiad.

Mięso z udek z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym

Czas przygotowania: 60 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka wraz z podudziami,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz.

Na sos słodko-kwaśny:

  • 4 łyżki ketchupu,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 4 łyżki octu ryżowego,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • 2 łyżki wody,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego.

Jak przygotować mięso z udek z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym?

  1. Kurczaka oczyściłam, natarłam solą i pieprzem.
  2. W miseczce połączyłam olej, ketchup i sos sojowy.
  3. Taką marynatą natarłam kurczaka, włożyłam do brytfanki i piekłam 45 minut w temperaturze 180 stopni. Co jakiś czas przewracałam mięso i polewałam wytworzonym sosem.
  4. Gdy udka z kurczaka się piekły, przygotowałam sos słodko-kwaśny.
  5. Do rondelka wlałam sos sojowy, ketchup, ocet i wodę. Wymieszałam i zaczęłam podgrzewać. Do gotującego się sosu dodałam cukier, a następnie zagęściłam go skrobią.
  6. Wyjęłam upieczone udka. Mięso oddzieliłam od kości i wrzuciłam do sosu. Zagotowałam.
  7. Mięso z udek z kurczaka podawałam z ryżem.

Burger z mięsem z udka kurczaka bez kosci

Czas przygotowania: 60 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka wraz z podudziami,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz.

Dodatkowo:

  • 4 bułki do burgerów lub bajgle,
  • 4 liście sałaty rzymskiej,
  • ulubione pikle (buraczki, ogórki, rzepa, rzodkiewka),
  • gotowa lub domowa sałatka coleslaw.

Jak zrobić burgery z mięsem z udek z kurczaka?

  1. Udka kurczaka natarłam marynatą z sosu sojowego i upiekłam tak samo, jak w przepisie powyżej.
  2. Po upieczeniu oddzieliłam mięso od kości za pomocą widelca. Dzięki temu powstało „szarpane” mięso z udek kurczaka.
  3. Bułki przekroiłam. Na każdej połówce ułożyłam liść sałaty, następnie porcję mięsa, pikle i surówkę coleslaw. Przykryłam drugą połówką bułki.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Co zrobić z mięsa z udek kurczaka? Oddziel mięso od kości i przygotuj burgery albo orientalne danie. Rodzina ustawi się w kolejce - Strona Kuchni

Wróć na hajnowka.naszemiasto.pl Nasze Miasto