MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Cukinia to warzywo o niskim indeksie glikemicznym, który...
fot. simpson33/123RF

Dlaczego warto jeść cukinię? Wspiera układ pokarmowy i dba o zdrowie serca. Pomaga też przy odchudzaniu. Jak cukinia wpływa na organizm?

Nie podnosi gwałtownie stężenia cukru we krwi

Cukinia to warzywo o niskim indeksie glikemicznym, który wynosi tylko 15. To sprawia, że zjedzenie jej nie podnosi gwałtownie stężenia cukru we krwi. Dodatkowo jej ładunek glikemiczny (wskaźnik określający, w jaki sposób dany posiłek wpłynie na glikemię poposiłkową) to tylko 1,2! To sprawia, że osoby chore na cukrzycę typu 1 i 2, stan przedcukrzycowy oraz insulinooporność mogą bezpiecznie spożywać umiarkowane ilości tego warzywa. W przypadku tych schorzeń zalecane jest spożywanie cukinii surowej, ewentualnie gotowanej lub pieczonej al dente, ponieważ obróbka termiczna zwiększa indeks glikemiczny posiłku.

Zobacz również

Bon na 5 tys. złotych za meldunek w gminie Chojnice

Bon na 5 tys. złotych za meldunek w gminie Chojnice

Silne burze i opady idą z południa. Znów możliwe gradobicia - ostrzega dziś IMGW

Silne burze i opady idą z południa. Znów możliwe gradobicia - ostrzega dziś IMGW

Polecamy

1200 zł na kolonie dla dziecka. Sprawdź, kto skorzysta

1200 zł na kolonie dla dziecka. Sprawdź, kto skorzysta

Ruszyła rekrutacja do Szkoły Pionierów PFR. Poznaj warunki zgłoszenia

Ruszyła rekrutacja do Szkoły Pionierów PFR. Poznaj warunki zgłoszenia

Będzie nowy wzór świadectwa ukończenia kursu kwalifikacyjnego. Nadchodzą zmiany

Będzie nowy wzór świadectwa ukończenia kursu kwalifikacyjnego. Nadchodzą zmiany