W podlaskich lasach pojawiają się grzyby. Jak odróżnić jadalne od trujących? Zobaczcie jak sprawdzić!
Muchomor sromotnikowy
Grzyb trujący
Kapelusz oliwkowozielony lub białawo - zielony, często z jaśniejszym brzegiem,
najpierw okrągły, u dojrzałych egzemplarzy płaski, o średnicy do 15 cm. Blaszki gęste,
zawsze czysto białe, nieprzyrośnięte do trzonu. Trzon wysmukły, pusty, z zygzakowatym wzorkiem jak skóra węża, z gładkim wiszącym pierścieniem (który czasem też wcześniej odpada). Przy podstawie gruba bulwa otoczona na brzegu błoniastą pochwą. Miąższ u młodych owocników biały, prawie bez zapachu, później pachnie lekko słodkawo aż do zapachu miodu.
GRZYB ŚMIERTELNIE TRUJĄCY!!! (pierwsze objawy zatrucia – kolkowate bóle brzucha, wymioty, trwała biegunka – występują przeważnie dopiero po 9-12 godzinach od chwili spożycia!!!) Już mała ilość owocnika wystarcza, aby śmiertelnie otruć dorosłego człowieka. Toksyny, z których najważniejsza jest amanityna (uszkadzają przede wszystkim wątrobę) są odporne na gotowanie i suszenie!
Często mylony z jadalną czubajką kanią, gąską zielonką i gołąbkiem zielonawym.