W skrócie
W polskich sklepach dostępne są białe, zielone i fioletowe szparagi. Smak zielonych i fioletowych szparagów jest najbardziej rozwinięty. Można opisać go jako słodko-ziołowy z siarkowym posmakiem. Szparagi są niskokalorycznym warzywem, dlatego doceniają go osoby dbające o linię. W 100 gramach surowych szparagów jest tylko 20 kalorii. Szparagi można śmiało łączyć z różnymi sezonowymi składnikami. Część osób może być zaskoczona i zachwycona surowymi szparagami podanymi z sosem na bazie truskawek i octu balsamicznego. Z pewnością warto wypróbować nawet nieoczekiwane zestawienia smaków w zaciszu własnej kuchni.
W naszej galerii zebraliśmy 7 przepisów na smakowite dania ze szparagów
Jajka do dań ze szparagów
Podstawową zasadą łączenia składników, jest zestawienie podobnych smakowo produktów. Dlatego siarkowe szparagi znakomicie smakują z jajkami w różnej postaci. Proste danie złożone z ugotowanych szparagów zaserwowanych z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim będzie wyglądać elegancko i wykwintnie. Można także usmażyć frittatę ze szparagami na obiad. We Francji przyrządza się oeufs Jessica, czyli jajka zapiekane z siekanymi smardzami, szparagami doprawionych wywarem mięsnym.
Dania ze szparagami z dodatkiem sera
Szparagi świetnie smakują z posiekanym czosnkiem. Do szparagów warto dodawać różne gatunki serów np.: parmezan, burrata lub feta. Polecamy sięgać po polskie sery długo dojrzewające, które coraz częściej mają intrygujące nuty smakowe np.: orzechów i czerwonych porzeczek.
Zioła do dań ze szparagów
Składnikiem, który znakomicie podbija smak szparagów, jest świeża mięta. Wystarczy ugotować na parze warzywa i polać je sosem miętowym z otartą skórką cytryny na bazie oliwy z oliwek. Świetnie też sprawdzi się kolendra i natka pietruszki, które idealnie połączą się z sosem na bazie cytrusów.
W naszej galerii zebraliśmy przepisy na dania ze szparagów
Dania ze szparagów z grzybami
Szparagi to warzywa, które idealnie komponują się z leśnym smakiem grzybów. Można podawać je w sosie borowikowym albo z pierwszymi kurkami smażonymi na maśle. Szef kuchni David Walchuck z restauracji Chanterelle w Nowym Jorku proponował tartę szparagową z podsmażonymi smardzami w sosie ostrygowym na bazie madery. W wersji luksusowej można łączyć zupę szparagową z kawałkami trufli, które podbiją ich leśny smak.
Mamy nadzieję, że nasze wskazówki i przepisy z naszej galerii zainspirują was do eksperymentowania w kuchni.
Źródło:
- „Leksykon smaków” Niki Segnit
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?