Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Joanna Bińczycka i Hajnowski Marcinek to nasz kandydat do Podlaskiej Marki Roku. Głosowanie trwa

Marta Chmielińska
Marta Chmielińska
Joanna Bińczycka walczy o Podlaską Markę Roku w kategorii "Produkt spożywczy"
Joanna Bińczycka walczy o Podlaską Markę Roku w kategorii "Produkt spożywczy" Marta Chmielińska
Hajnowski Marcinek i Pracownia Tortów "Cukrowe Fantazje" walczą o tytuł Podlaskiej Marki Roku. Głosować można wysyłając SMS.

Ten podlaski przysmak znajduje się w repertuarze wielu gospodyń - każda z nich ma swój wypróbowany przepis, często przekazywany z matki na córkę. Jak wiedzą mieszkańcy Hajnówki, jedne Marcinki są smaczne inne mniej udane. W czym tkwi sukces?

- Podstawą w Marcinku są dobrej jakości produkty - mówi Joanna Bińczycka z Cukrowych Fantazji. - Hajnowskie masło i fenomenalna śmietana z naszej mleczarni. To są wypróbowane produkty dobrej jakości.

Choć śmietana produkowana przez OSM w Hajnówce jest dziś nieosiągalna w sklepach, to producenci należący do konsorcjum działającego na rzecz zachowania tego tradycyjnego wypieku, mają możliwość zakupienia jej bezpośrednio w mleczarni.

Klasyczny Marcinek składa się z bardzo wielu warstw cienkiego półkruchego ciasta przekładanych bitą śmietaną jego wierzch zdobią charakterystyczne wzory wykonane z drobnych okruszków i mielonej kawy. Zdobienie ciasta dopasowane jest do okoliczności, jednak jak mówi pani Joanna - królują różyczki.

- Przepis bazowy jest raczej podobny u wszystkich, jednak ważne są szczegóły, takie jak ilość cytryny dodanej do śmietany, stopień wypieczenia placków czy proces ubicia śmietany. Trzeba zwracać uwagę na szczegóły, na przykład temperaturę ustawianą w piekarniku, stopień wychłodzenia masła czy śmietany. Powinniśmy także kierować się smakiem nie sztywnym trzymaniem się proporcji podanych w przepisie - podpowiada Joanna Bińczycka. - To są drobne niuanse, które trzeba uchwycić aby nasz Marcinek był smaczny. I nie zrażajmy się, gdy nasze ciasto się nie uda. Następne może być fenomenalne!

Nominacją do Podlaskiej Marki Roku, Joanna Bińczycka była zaskoczona, cieszy się, że sam Marcinek oraz praca jaką wkłada w zabezpieczenie jego starej receptury i tradycji wypieku, została dostrzeżona.

Marcinek Hajnowski w 2016 r. został wpisany na Listę Produktu Lokalnego, obecnie trwają prace nad objęciem go ochroną unijną na podstawie certyfikatu „Chronione Oznaczenie Geograficzne”.

Według przekazów ciasto to przygotowywane było na dworze carskim w Białowieży z okazji święta Marcina.

Podlaska Marka Roku to najstarszy, bo istniejący od 2004 r. i najbardziej prestiżowy konkurs organizowany przez Marszałka Województwa Podlaskiego. Głosować można za pomocą telefonu wysyłając SMS i podając na stronie konkursu otrzymany kod.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na hajnowka.naszemiasto.pl Nasze Miasto