W Nadleśnictwie Hajnówka odbyło się wielkie wspólne gotowanie potraw z dziczyzny. Ponad 30 osób przy dużym stole zajmowało się krojeniem mięsa i warzyw, a następnie dodawaniem do wywaru kolejnych składników. Przy wielkim garnku czuwał mistrz dziczyzny - Andrzej Łukasiewicz, który instruował osoby uczestniczące w warsztatach oraz dodawał przyprawy.
"Dobre z lasu" to taka nasza sztandarowa promocja dziczyzny i płodów runa leśnego - powiedział Mariusz Agiejczyk, nadleśniczy Nadleśnictwa Hajnówka. - Chcemy pokazać ludziom, że to zdrowa żywność na wyciągnięcie ręki.
Oprócz ragout z jelenia w czasie sobotnich zajęć przygotowany został tatar z polędwicy jelenia - drobno posiekany z dodatkiem cebuli i ogórka kiszonego.
Uczestnicy warsztatów poznawali tajniki prawidłowego przygotowania dziczyzny, stosowania przypraw i odpowiedniego krojenia mięsa.
Leśniczy d/s Łowiectwa Andrzej Łukasiewicz, który prowadził zajęcia dzielił się wieloma ciekawostkami na temat gotowania.
Przyprawy podstawowe - sól, pieprz, listek laurowy, majeranek - wylicza Łukasiewicz. - Dodajemy także wino, najlepiej czerwone wytrawne. Alkohol wyparowuje, ale ten dodatek nadaje mięsu kruchości i aromatu.
Warsztaty zakończyła wspólna degustacja, można było także skosztować miodów, ziół, naparów i soków pochodzących z naturalnych produktów pozyskanych w lesie. Zainteresowani mogli spróbować fast foodów z mięsem z dziczyzny.
Warsztaty zorganizowało Nadleśnictwo Hajnówka, a uczestniczyło w nich także Koło Gospodyń Wiejskich z Orzeszkowa.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?